Linnémuseet


Här hittar du öppettider, inträdesavgifter och kontaktuppgifter

Gratis inträde för medlemmar i Svenska Linnésällskapet


Hitta hit
Svartbäcksgatan 27, Uppsala

Se karta »

Om ditt besök »

 
transparant_2000x1000_3.png

Hemma hos familjen Linné

Huset är uppfört 1693 av universitetets store reformivrare medicinprofessorn och naturforskaren Olof Rudbeck d.ä som prefektbostad för akademiträdgården. Det rustades till Linné och hans familj efter att ha ansetts vara ”mera likt en rövarkula och ett ugglenäste”. Ända fram till 1934 fungerade huset som bostad åt universitetets tjänstemän. Den siste som bodde här var universitetets director musices, tonsättaren Hugo Alfvén. 
 

Familjeliv och vetenskaplig gärning

I museet berättar unika föremål om både Linnés familjeliv och hans vetenskapliga gärning. Här visas familjens möbler, husgeråd, textilier och konst. Särskilt intressanta inventarier är Linnés medicinskåp, hans sekretär, insektsskåp och herbarieskåp. Bland porträtten kan nämnas Linné i lappdräkt – målad av Martin Hoffman 1737 och en pastellmålning av Linné utförd av Gustaf Lundberg 1753. Av silversaker visas bland annat den omtalade smultronskålen som Linné erhållit som gåva och som han på äldre dagar fyllde med smultron för att med dessa bota sina giktbesvär.

transparant_2000x1000_3.png
Linnés teservis liksom hans brännvins- och vinglas är också utställda i museet. Dessutom finns en rik samling av textilier som använts i Linnés familj, där särskilt holländsk och tysk linnedamast i form av dukar och servetter kan nämnas. Ett alldeles speciellt intresse väcker förstås Linnés egen rikt broderade väst samt en brudklänning i franskt siden som burits av en dotter. Från Linnés vetenskapliga verksamhet finns föremål från hans resor, hans tid som professor och hans vetenskapliga verksamhet. Delar av universitetets naturaliesamling som förvaltades av Linné visas också.

Svenska Linnésällskapet har som en av sina främsta uppgifter att stödja och samarbeta med Linnémuseet.