Jubileets logotype har sin grund i en bild, målad av dåtidens främste blommålare, Georg Dionysius Ehret. Bilden beskriver sexualsystemets klass 10.
Linnéjubileet
Carl von Linné
Internationell verksamhet
Trädgård
Utställningar
Turism
Press
Ungdom
Vetenskap & forskning
Folkbildning
Skola
Kalender

Studiehandledningar

All information på denna portal ligger kvar sedan jubileumsåret 2007 och har inte uppdaterats sedan dess. Kopiering av bilder från denna portal är ej tillåtet. Vid användning av texter, uppge Linné 2007 som källa.

På den här sidan kan du ladda ner följande studiehandläggare:

Linnés reseskildringar - en studiehandledning
Linné är en berömd vetenskapsman, men lyckas ändå se på tingen som ett barn, som om han såg dem för första gången. Kan vi det? Hur då? Hur ser dagens ekologi ut? Hur ser din relation till naturen ut? Vad får ni för tankar av Linnés levnadsregler? Hur väl stämmer de med dagens hälsobudskap?

Linné2007 har tillsammans med Studieförbundet  Vuxenskolan (SV) tagit fram en studiehandledning baserat på Natur & Kulturs nyutgåvor av Linnés reseböcker. Studiehandledningen låter dig möta olika nyanser av Linné. Journalisten Åsa Chagas låter oss möta iakttagaren Linné, naturälskaren och ekologen Linné, den gammeltestamentlige Linné, läkaren och friskvårdaren Linné och den vandrande folkbildaren Linné. Studiehandledningen följer böckerna och låter oss resa i Linnés fotspår.

Via SV:s hemsida www.sv.se kan du själv söka efter studiecirklar och andra arrangemang om Linné. Vi finns över hela landet, med över 200 lokalavdelningar.

Studiehandledningen kan laddas ner fritt här

Om ni vill beställa Linnépockets kontakta Natur & Kulturs Kundtjänst 08-453 85 00 eller order@nok.se och tala om att ni ringer från ett studieförbund. Priset för Linnépocket är kraftigt reducerat. Vad varje bok kostar syns i tabellen nedan, porto tillkommer. Erbjudandet gäller till 31/12 2007.

 
All information på denna portal ligger kvar sedan jubileumsåret 2007 och har inte uppdaterats sedan dess

Dalaresan             09969-5        25:-
Lappländska resan 09971-7 25:-
Gotländska resan          10836-8        27:-
Öländska resan              10834-1        27:-
Skånska resan 10991-7 27:-
Västgötaresan 10993-3     27:-
Nemesis divina 11276-4     27:-
Om undran inför naturen 11278-0       27:-
Som studiecirkel kan ni också beställa Linné och hans apostlar, 35590-x, för 275 :- + porto under samma tidsperiod.
Med Linné genom Sverige, Bilda förlag
Till Törrfjorden, några mil söder om Narvik, kom Carl Linnaeus som 25-åring utmattad vandrande nedför fjällen under sin Lapplandsresa, den 11 juli 1732. Han lade sig vid fjordens strand, vilade och åt lite smultron. Lapplandsresan följdes av resor till Dalarna, Öland-Gotland, Västergötland och Skåne. Linné var inte bara intresserad av växter, djur och natur. Han noterade också outtröttligt hur människor levde tillsammans i vardag och fest i olika landsändar. Hans uppdrag under resorna var att leta fram nya naturresurser. Ove Torgny berättar om en sällsynt engagerad människa, som reste strapatsrikt, till häst. Med många roande citat ur Linnés egna reseberättelser skildrar han vad Linné var med om. Han pekar också på vad dagens resenär kan se i Linnés spår. Att resa med Linné blir en kulturhistorisk upptäcktsfärd i 1700-talets Sverige.

Med Linné genom Sverige är den bredaste boken inför jubiléet 2007 då 300-årsminnet av
Linnés födelse firas. Läsaren får:
· Linnés liv sammanfattat i en minibiografi.
· Inblick i hur man reste på Linnés tid
· Fylliga skildringar av alla Linnés egna resor
· Lärjungarnas reseuppdrag sammanfattade.

Här kan ni ner studiehandledningen till Med Linné genom Sverige.

Boken går att beställa här

ISBN: 91-574-7893-7

Studiehandledning Linné i Uppsala
 
Uppsala Läns Bildningsförbund medverkar i 2007 års Linnéjubileum bland annat genom att producera en studiehandledning för studiegrupper och enskilda som är intresserade av vetenskapsmannen Carl von Linné och livet i Uppsala på Linnés tid. Studiehandledningen är tänkt att användas vid studium av Helena Harnesks bok Linné i Uppsala, utgiven hösten 2006.
 
Sätt er in i Linnés situation där på hästskjutsen, när han som 22-åring just passerat Fjärdingstullen i Uppsala. Vad såg han? Vilka lukter möttes han av? Vilka förväntningar hade han på staden? Fundera över dåtidens och dagens studentliv. Vilka var det som läste vid universiteten? Hur kom det sig att det inte fanns någon offentlig grönska i 1700-talets stadsplanering? Dessa och många andra frågeställningar kittlar fantasin i Birgit Ajneståhls studiehandledning till boken Linné i Uppsala.
 
Studiehandledningen har producerats av Uppsala Läns Bildningsförbund. Studiematerialet inspirerar läsarna att fördjupa sig i tankar och funderingar som boken väcker. På egen hand kan grupper och studiecirklar söka kunskap med hjälp av boken och handledningen.
 
Den som är intresserad av att starta en studiecirkel kan höra av sig till ett av våra åtta studieförbund.
 
Boken Linné i Uppsala kan beställas hos Uppsala Läns Bildningsförbund via mail: info@ulb.se eller köpas i bokhandeln.

Länk till Uppsala Läns Bildningsförbund

Läs och res i Linnés fotspår i Västra Götaland
 
Med hjälp av res/studieplanen kan deltagarna följa i Linnés fotspår i Västra Götaland. Materialet tar oss med till Kinnekulle, Billingen, Falbygden, Alingsås och Borås samt Trollhättan och Vänersborg.
I studieplanen kan deltagarna planera en endags- eller flerdagsresa och fördjupa sig i resmålen i cirkelform. Studieplanen är upplagd på cirka fem cirkeltillfällen och innehåller förutom frågeställningar även förteckning över auktoriserade Linné guider i Västra Götaland, litteraturtips och preliminär kostnad för en heldags Linnéutflykt!
 
Studieplanen är framtagen av Studieförbundet Vuxenskolan, Västra Götaland och Föreningen VästgötaGuide.

Ladda ner studieplanen här

© KVA
Med Linné genom Sverige, Bilda Förlag
Studiehandledning Linné i Uppsala
Klicka på bilden för att ladda ner studiehandledningen
Studiehandledning Läs och res i Västra Götaland
Klicka på bilden för att ladda ner studiehandledningen