Jubileets logotype har sin grund i en bild, målad av dåtidens främste blommålare, Georg Dionysius Ehret. Bilden beskriver sexualsystemets klass 10.
Linnéjubileet
Carl von Linné
Internationell verksamhet
Trädgård
Utställningar
Turism
Press
Ungdom
Vetenskap & forskning
Folkbildning
Skola
Kalender

Expedition Linné

En film av Mattias Klum och Folke Rydén

Om lusten att utforska naturen - ett äventyr i sju världsdelar

Den världsberömde fotografen Mattias Klum har trotsat världens tuffaste miljöer i sin iver att dokumentera svårfångat växt och djurliv. Klums expeditioner har öppnat våra ögon för naturens skönhet. Vi har fått en glimt av den stora artrikedom vår planet rymmer.

- Oavsett om jag befinner mig bland surikater i Sydafrika eller kungskobror på Borneo så inser jag för varje uppdrag mer om hur alla livsformer hör ihop, och det är otroligt fascinerande att en enda person redan på 1700-talet visste så mycket om hur nära allt hänger samman, säger Mattias Klum.

Nu ger sig Mattias Klum av på den kanske viktigaste expeditionen hittills. En resa till minnet av en passionerad naturälskare och stor inspirationskälla, en av naturvetenskapens viktiga förgrundsgestalter.

Expeditionen går över sju världsdelar. För att uppdatera oss om vad som skett med frågor som Linné sökte svaren på tar Mattias Klum några av världens mest framstående forskare till hjälp. Mycket har ju tillkommit sedan Linné chockade sina universitetskollegor genom att tala om växternas och djurens sexualliv. Dessa vetenskapliga landvinningar drar expeditionen nytta av för att blicka ut i rymden, ned i havsdjupen och in i framtiden.

Filmens producent är den välkände journalisten och filmaren Folke Rydén, tidigare korrespondent för Sveriges Television och flerfaldigt internationellt prisbelönt för sina dokumentärfilmer.

När Folke Rydén och Mattias Klum nu för första gången arbetar tillsammans har de enats om att lägga till ytterligare en utmaning, utöver alla svårigheter som en expedition av det här slaget normalt ställs inför: Tre unga, orutinerade,
men vetgiriga följeslagare har fått chansen att följa med på resan. De tre blir många nya kunskaper och insikter rikare, till nytta för allas vår framtid.

Linné lyckades smitta sina studenter med nyfikenhet så till den grad att hans lärjungar finns med på de tidiga världsomseglingarna, deltog i sökandet efter oupptäckta kontinenter och riskerade livet i jakten på nya medicinalväxter. Vilka stordåd kan en expedition i Linnés anda motivera en ny generation upptäcktsresande till? Kan lärdomar och praktiska erfarenheter från världens alla hörn övertyga dem om att det också i dag är möjligt att förändra världen med vetenskap? Kan tiden med Mattias Klum och Linné i naturen öppna ögonen för vilka utmaningar vår planet står inför - och öka medvetenheten om att hur vi handlar i dag spelar roll i morgon?

Lyssna också gärna på Mattias Klum och Folke Rydén i ett inspelat telefonsamtal där de är på väg till Antarktis.

Kontakt:
Skolvisningar: Swedish Film
08-445 2550
info@swedishfilm.se
 
Övriga visningar: Sandrew Metronome
Helena Hertz
08-762 1735
helena.hertz@sandrewmetronome.com

 
All information på denna portal ligger kvar sedan jubileumsåret 2007 och har inte uppdaterats sedan dess.
Kopiering av bilder från denna portal är ej tillåtet. Vid användning av texter, uppge Linné 2007 som källa.