Jubileets logotype har sin grund i en bild, målad av dåtidens främste blommålare, Georg Dionysius Ehret. Bilden beskriver sexualsystemets klass 10.
Linnéjubileet
Carl von Linné
Internationell verksamhet
Trädgård
Utställningar
Turism
Press
Ungdom
Vetenskap & forskning
Folkbildning
Skola
Kalender

Högtidsdagar

Vilken fest det blev i Råshult och Uppsala när vi firade Carl von Linnés 300-årsdag! Publiciteten var stor och nu finns det knappast någon som inte vet att han fyller år i år!
Till födelseplatsen i Råshult kom inbjudna gäster och allmänhet för att delta i invigningen av jubileumsveckan där kronprinsessan Victoria planterade en syren som invigningsceremoni. Barn sjöng, Posten och Riksbanken presenterade sina Linnéutgåvor av frimärken mynt och det bjöds på teater och gyckelspel. Trots det lite blöta vädret var stämningen hög och solen tittade också fram under slutet av ceremonin. Kvällen avslutades med fester i både Möckelsnäs och Älmhult.

I Uppsala firades blomsterkungen med mängder av aktiviteter på stan. De mer formella aktiviteterna bestod i en högtidsgudstjänst i närvaro av bland andra kungaparet, kronprinsessan och det japanska kejsarparet. Efter gudstjänsten gick en procession till universitetet där det var högtidsceremoni. Medaljer förärades kejsaren, kungen, hedersdoktorer med flera. Nykomponerad musik uppfördes och professor Tore Frängsmyr höll tal. Dagen avslutades med bankett på Uppsala slott med drygt 400 gäster. Landshövding Anders Björck var värd och Kejsar Akihito av Japan utbringade en skål för Linné.

Under festveckorna besökte mängder med journalister Linnébygden i Småland och därefter Uppsala. Bland annat kom ca 60 journalister från Japan i kejsarens följe. Det blev ca 800 artiklar i svensk press och ca 150 etermediainslag. En väldig massa Linné har dykt upp överallt i pressen, liksom kungligheter och kejsarpar, släktingar och forskare har uttalat sig. Vi har också förekommit i israelisk radio, amerikansk radio, BBC och japansk TV. De japanska journalisterna sade att det är roligt att följa kejsarparet när de reser utomlands då de är mer avspända än hemma!
 
All information på denna portal ligger kvar sedan jubileumsåret 2007 och har inte uppdaterats sedan dess.
Kopiering av bilder från denna portal är ej tillåtet. Vid användning av texter, uppge Linné 2007 som källa.