Jubileets logotype har sin grund i en bild, målad av dåtidens främste blommålare, Georg Dionysius Ehret. Bilden beskriver sexualsystemets klass 10.
Linnéjubileet
Carl von Linné
Internationell verksamhet
Trädgård
Utställningar
Turism
Press
Ungdom
Vetenskap & forskning
Folkbildning
Skola
Kalender

Vilken fest!

Linnéjubileet har nationella högtidsdagar i Linnébygden i Kronobergs län i Småland och i Uppsala.
 
Kronobergs län
Linnébygden bjöd in till fest och födelsedagsfirandet ägde rum på flera platser. På Linnés födelseplats Råshult, i naturreservaten kring sjön Möckeln, i Stenbrohult där han växte upp och i Möckelsnäs med det nybyggda orangeriet.
17 maj. Högtidlig invigning av Möckelsnäs orangeri och dess Linnéträdgård med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Kulturskolans stråkar, professor och konstnär Sten Dunér, Stenbrohults kyrkokör, Sågskära och Linnéateatern medverkar också.
19 maj. Invigning av jubileumsveckan - nationellt högtidsprogram i Råshult med Kronprinsessan Victoria som inviger jubileumsveckan och med Alice Bah Kuhnke som ciceron och högtidstalare. Medverkar gör också Musik i Syd, Stenbrohults barn- och ungdomskör, samt Posten och Riksbanken.
19 maj till 27 maj. Linnébygdens platser sjuder av aktivitet, som alla bjuder på sin speciella charm och del av 1700-talet. Musik, teater, litteratur, föreläsningar, konst, forskning, berättarprogram, blomsterprakt, högtidsgudstjänster och arkeologiska utgrävningar är några höjdpunkter. Marika Griehsels film Mr Flower Power har premiär i Älmhult, posten finns på plats med jubileumsfrimärken och minnespoststämpel. Växjö Domkyrkas Oratoriekör och Musica Vitae framför ett nyskrivet verk, "Diaeta Naturalis", i Stenbrohults kyrka. På platsen där allt en gång började, Linnés Råshult, är det tradition att hylla blomsterkungen. I år medverkar bland andra professor Dick Harrison, biskop Sven Thidevall och operasångerska Ingegerd Nilsson. På pingstdagen avslutas jubileumsveckan i Virestad med ridande festfolk och konsert.
Se www.g.lst.se/g/linne eller www.almhult.se för mer information.
 
Uppsala
Det nationella födelsedagsfirandet i Uppsala ägde rum med aktiviteter under en dryg vecka i hela stan, i Domkyrkan, på universitetet, i Botaniska Trädgården och på Linnés Hammarby.
20 maj. Invigning av jubileumsveckan i Botaniska trädgården. Festligheter med tal, musik, invigning av det nyrenoverade Linneanum, ett informationscentrum om jubileet och en ny utställning om Linné.
23 maj. Minneshögtid i Uppsala Domkyrka. Hedersgäster är kungaparet, kronprinsessan och japanska kejsarparet. Det blir även kransnedläggning på Linnés grav och nykomponerad musik uppförs. Därefter blir det traditionell akademisk procession och högtid i universitetsaulan. Hedersgästerna deltar även här liksom inbjudna svenska och internationella gäster. Uruppförande av kör- och orkesterverk komponerat av Jan Sandström. På födelsedagen hålls också Linné Gala Event på Vaksala torg. Det är en jubileumsföreställning som är en lovsång till naturen och till liv i alla dess former. En ritual till vårens ära.
19 maj till 27 maj. I hela Uppsala bubblar det av liv långt mycket mer än bara den 23 maj. Blomsterlördag med plantbyte, barnaktiveter, konserter, utställningar, gudstjänster i flera kyrkor och gudstjänster i det fria. Det blir öppet hus på de Linnéanska platserna Gränby, Linnéträdgården, Linnés Hammarby, Linnés Sävja och Botaniska trädgården. Man kan gå på vandringar, föreläsningar och på Kunskapsmarknad om verkligheten. Veckan avslutas med promovering av hedersdoktorer som utsetts i Linnés minne.
Se www.linneuppsala.se för mer information.
 
Runtom i landet och internationellt
Även övriga Sverige firar naturligtvis vår jubilar. Både i maj kring födelsedagen, men också med regionala högtidsdagar under sommaren. Kolla in kalendariet för att se vad som händer hos dig. Där hittar naturligtvis också alla aktiviteter som händer runtom i världen.
Regionala högtidsdagar
Skåne Linnevecka 2-10 juni.
Kalmar/Öland Högtidsdag 1 juni.
Gotland Högtidsdagar 3-4 juli.
Västra Götaland Högtidsdag 7 juli.
Stockholm Högtidsdag 18 augusti.
Dalarna Bröllopsdagen 26 juni.
Norrbotten & Västerbotten Festdag 10 juni.

 
All information på denna portal ligger kvar sedan jubileumsåret 2007 och har inte uppdaterats sedan dess.
Kopiering av bilder från denna portal är ej tillåtet. Vid användning av texter, uppge Linné 2007 som källa.