Jubileets logotype har sin grund i en bild, målad av dåtidens främste blommålare, Georg Dionysius Ehret. Bilden beskriver sexualsystemets klass 10.
Linnéjubileet
Carl von Linné
Internationell verksamhet
Trädgård
Utställningar
Turism
Press
Ungdom
Vetenskap & forskning
Folkbildning
Skola
Kalender

Veckobrev 18

 
All information på denna portal ligger kvar sedan jubileumsåret 2007 och har inte uppdaterats sedan dess

Vi närmar oss Australien och om några dagar beräknar vi vara framme, dvs nästan en vecka tidigare än planerat. Det är blandade känslor då man närmar sig land efter drygt 40 dagar ute på öppna havet. En del av en vill i land och få miljöombyte, njuta av en kall öl och höra av sig till nära och kära. Men vi är nog många ombord som gärna skulle fortsätta resan ett tag till, då livet till sjöss är enkelt och det är lätt att glömma vardagens små bekymmer. På sjökortet som visar hela rutten från Port Elizabeth till Fremantle har vi endast några centimeter kvar till mål, vinden börjar kännas lite ljummare och vattentemperaturen har stigit till ca 20°C. Vädret är dock lynnigt och växlar mellan sol och regn, lite som svenskt aprilväder trots att det är höst här. Idag fick vi besök av en grupp delfiner, förmodligen Spinnare, som till glädje för oss alla surfade likt små torpeder på Götheborgs bogvåg. Vi passerade även några Kaskelottvalar som låg i ytan och blåste, men de brydde sig inte alls om oss utan var helt upptagna med sitt. För några dagar sen visade sig även ett Australiskt sjölejon som visade upp sin lekamen i ytan. Den simmade glatt med stjärten i vädret, rullade sedan runt på rygg, vinkade till oss och till slut tittade den upp med sin lite spetsiga nos. Vi kunde då se den ljusa pälsen på hals och bröst som är ett karakteristiskt drag. Vi gjorde en segelmanöver med storseglet och när vi tittade nästa gång hade den stillat sin nyfikenhet och försvunnit bakom en vågtopp. Det ökade djurlivet är även det ett tecken på att kusten närmar sig och vi får nog se mer av både delfiner, valar och sjölejon framöver. Om bara fisken kunde nappa också...

En natt när vi som vanligt seglade på i god fart tog vi brandslangen och sköljde igenom planktonhåven på jakt efter mareld. Vi lyckades få upp några småräkor och några copepoder. Det glimmade till några gånger i håven, men vi kunde tyvärr inte bestämma vad det var som gav upphov till ljusblixtarna. Vi får fortsätta att lita på litteraturen då vi svarar på de nyfikna frågorna om varför vattnet lyser i natten. I veckan var det även vår tur att hålla föredrag och vi fick tillfälle att undervisa lite mer om vad havet har att erbjuda och visa resultat från våra mätningar. Under veckan som varit har vi bland annat firat in våren på Valborgsmässoafton. Vi hissade den svenska flaggan, hurrade för kungen som fyllde 60 år, "tände en eld" och sjöng "Vintern rasat" för fulla halsar. Dessutom stod "byssan" (köket) för underhållningen denna söndag. Det blev en modevisning av senaste vårkollektion, gjorda i återvunnet skräp, framförallt plast. Det blev ett uppskattat inslag med väldigt kreativa kostymer av den plast som vi miljövänligt behåller ombord och som alla någon gång varit med om att tvätta, klippa och vacuumförpacka (för att spara plats). Följande dag var det dags för 1:a maj-demonstration. Plakat med till exempel "Vi håller kursen, fem tryck på duschen", "48 timmars arbetsvecka för alla" eller "Ropen skalla, kajutan för alla" ekade glatt över båten. Alla avbrott i vardagslunket är välkomna inslag i livet ombord.

Närmast väntar oss möte med Australiens kustbevakning för inklarering och sedan ska vi hitta en ankarplats någonstanns utanför kusten för att i "hemlighet" invänta ankomsten till Fremantle den 13 maj. Om 2-3 dagar kommer vi hänga i masttoppen för att försöka vara de första som får skrika land o´hoj, spännande!

Hälsningar från "down under", Agneta och Gustav

Sjökort med färdväg. © Agneta Fransson & Gustav Kågesten.
Soluppgång. © Agneta Fransson & Gustav Kågesten.
Kapten med sextant. © Agneta Fransson & Gustav Kågesten.