Jubileets logotype har sin grund i en bild, målad av dåtidens främste blommålare, Georg Dionysius Ehret. Bilden beskriver sexualsystemets klass 10.
Linnéjubileet
Carl von Linné
Internationell verksamhet
Trädgård
Utställningar
Turism
Press
Ungdom
Vetenskap & forskning
Folkbildning
Skola
Kalender

Veckobrev 28

 
All information på denna portal ligger kvar sedan jubileumsåret 2007 och har inte uppdaterats sedan dess

Götheborg 2007-01-19

 
Ceremonin vid avfärden söndagen den 14 januari var planerad på minuten när, vem som skulle säga vad och gå vart. Huruvida planeringen hölls vet jag inte, men känslan var mäktig när kanonerna avfyrades och vi gick ut från Singapores hamn. Tyvärr var det inte tal om segling på direkten. I det tätt trafikerade Malaccasundet var det inget annat att göra än att tuffa för motor.

 
På grund av den täta båttrafiken fick vi inte heller lov att sakta ner för att göra mätningar med håv eller CTD. Filtrerutrustningen lyckades jag och Matz dock träna in oss på under lugna förhållanden, det var ingen sjö men desto varmare. Vi tuffade för motor i två dygn innan vi kom ur farleden och fick lov att göra vårt första CTD kast och ett håvdrag. Det var ca60 meterdjupt enligt sjökortet och allt verkade fungera som det ska. Hurra! Biologen Matz och illustratören Helena rapporterade dock inga djur av större intresse den gången.

 
Fortfarande för motor och svaga nordostliga vindar tuffade vi på norrut med Indonesien om babord och Malaysia om styrbord. En havsorm kom simmande förbi, en riktigt stor baddare var det med mina ögon sett. Några timmar senare stannade vi för bad. Solen gassade som den brukar göra vid de här breddgraderna och temperaturen i skuggan var omkring 30 grader. Det var riktigt skönt att få ta sig ett dopp och simma lite i det lika varma och mycket salta vattnet.

 
Morgonen efter vaknade jag av att jag hörde tampar som slog i däck och tjoande. Mina misstankar bekräftades när jag kom upp på däck och nästan alla segel var satta och vi forsade fram i 5-6 knop. Härligt med segling! Under dagen saktade vi ner till hela 4.5 knop och vi skyndade oss upp på soldäcket för att göra ett CTD kast. Tänka sig att det gick bra den här gången med!

 
Under natten mellan onsdag och torsdag mojnade det betydligt och under torsdagen låg vi i stort sett bara och drev. Det blev två CTD kast, men framförallt lyckades vi med att dra håven två gånger. Matz och Helena var som eld och lågor över allt de fick upp och monterade med en oerhörd entusiasm upp luppen och tog fram sprit. Helena började genast att teckna en havsborstmask som i mitt tycke mer ser ut som en art från yttre rymden, men det är ju det som är så fascinerande med havet och dess invånare.

 
Nu fortsätter seglingen och mätningarna under vår färd mot Chennai i Indien.

 
Soliga hälsningar
Elin Almroth