Jubileets logotype har sin grund i en bild, målad av dåtidens främste blommålare, Georg Dionysius Ehret. Bilden beskriver sexualsystemets klass 10.
Linnéjubileet
Carl von Linné
Internationell verksamhet
Trädgård
Utställningar
Turism
Press
Ungdom
Vetenskap & forskning
Folkbildning
Skola
Kalender

Veckobrev 33

 
All information på denna portal ligger kvar sedan jubileumsåret 2007 och har inte uppdaterats sedan dess

Ännu en vecka har redan förflutit. Jag trodde det var fredag idag, men det var visst lördag. Under veckan som gått har vi seglat på i 4-6 knop. Vinden har stadigt kommit från nordost, men med lite varierande vindstyrka. Emellanåt har det varit ganska lugnt och då har vi har satt alla segel, sedan har det friskat i och då har vi fått bärga bramarna och reva märsarna. Sedan har det mojnat igen och då har vi fått släppa upp reven och sätta bramarna. Så har det hållit på. Nu närmar vi oss Indien och har seglat en bit norr om Chennai. Tanken är att segla längs med kusten för att inte komma alldeles för tidigt. På tisdag är det tänkt att vi ska ankra utanför hamnen och på onsdag kommer vi att återigen få känna fast mark under fötterna.
 
Ett fortgående arbete med underhåll sker under hela seglingen och det är alltid några under en vakt som går med en pyts med tjära, färg, ett slippapper eller fårtalg. Det sys segel och det städas i alla vrår. Men så är hon ju väl underhållen också.

Provtagningarna har gått bra under veckan, det har blivit flertalet CTD kast och några gånger har besättningen ombord fått jobba lite extra. Genom att giga upp storseglet och focken och brassa om kryssmärsen har vi legat och drejat bi för att göra håvdrag . Håvdragen har för det mesta skett vid åttatiden på kvällen med månen som enda ljuskälla. Vid denna sena tid på kvällen har förhoppningsvis plankton, som under dagen ligger på djupare vatten och som vandrar upp för födosök under dygnets mörka timmar, kommit en bit upp och kan dras in i håven. Det är rätt festligt att se hur håven glimmar av fluorescerande alger i mörkret. En del fiske har vi också lyckats testa på under veckan men det har inte varit någon fisk som nappat än. Vi har dock sett en del delfiner och jag har fått rapporter om en sköldpadda som simmade förbi för några dagar sedan. En stackars flygfisk hade vid ett tillfälle fel kurs och flugit rätt in i båten och landat på en av röstbänkarna. Däremot har vi hört talas om att närmare land skall det vara rikt på fisk, haj och val. Hoppas vi får se några.

Nu är det bara några dagar kvar till sjöss för mig och mina forskarkollegor, övrig besättning fortsätter ett tag till. Det skall bli spännande att komma till Chennai i Indien.
 
Elin Almroth

Flygfisk
CTD